KUCHAŘKA ZE SVATOJÁNU FOTÍ OLYMPUSEM

Eva Francová je už několik let známá jako Kuchařka ze Svatojánu, díky jejímu populárnímu blogu a již 3 vydaným „vege“ kuchařkám. S její kuchařkou jsou neodmyslitelně spjaté líbivé fotografie jídla a jeho přípravy, zajímavé svou přirozeností a příjemnou atmosférou. 

Známá je především díky svým receptům, které již několik let sdílí prostřednictvím blogu a tištěných kuchařek. V obojím ovšem přesahuje také k tématům zapomenutých tradic, návratu k přírodě a soběstačného, životní prostředí nezatěžujícího života.

Mnoho rozhovorů a článků již bylo s Evou Francovou, alias Kuchařkou ze Svatojánu napsáno, ovšem prakticky všechny se pohybovaly okolo vaření či životního stylu. My se rozhodli přiblížit vám více z opomíjené, a přesto tak důležité stránky její činnosti – fotografování. Připravili jsme pro ni tedy několik otázek:

Fotila jste již dříve, nebo Vás k tomu přivedl až Váš blog a kuchařka?

Fotím asi od roku 2004. Fotila jsem tenkrát především portréty a krajinu (pro zajímavost, zde najdete fotografie). Měla jsem i několik výstav. Přesto si myslím, že fotograf jsem mizerný a dnes se na své tehdejší fotky dívám velmi sebekriticky. Focení jídla je tedy jakýmsi přirozeným pokračováním mé záliby. 

Líbivé fotografie jídla neodmyslitelně patří k Vaší kuchařce. Prozradíte nějaké tipy, jak fotit jídlo, aby působilo přirozeně a lákavě?

Mé fotografie jídla jsou předmětem kritiky profíků i laiků, a celkem oprávněně. Fotit jídlo není vůbec tak snadné, jak se může zdát. Za těch několik let jsem se alespoň naučila jakž takž vychytat úhel, pod kterým fotím a občas mi vyjde i příjemné světlo. Fotím pouze při přirozeném osvětlení na pracovním stole u okna. Nejsem příznivcem přehnaného a všudypřítomného foodstylingu – mám za to, že jídlo na mých fotografiích musí vypadat přesně tak, jak bude vypadat u vás doma na stole, až ho podle mého receptu uvaříte.

Jaký fotoaparát / objektiv používáte?

Používám Olympus OM-D E-M5 a pevný objektiv M.Zuiko Digital 45mm F1.8, má krásnou světelnost a mohu s ním pracovat s nízkou hloubkou ostrosti, což je při focení detailů jídla v interiéru klíčové.

M.Zuiko Digital 45mm f1.8Objektiv M.Zuiko Digital 45 mm F1,8

Proč jste si oblíbila právě fotoaparát Olympus?

Tenhle malý fotoaparát má několik předností. Především je malý a lehký do ruky, takže ho kromě focení jídla beru i na výlety, pohodlně se vejde i do kapsy. Má vyměnitelné objektivy, což je další velké plus a také dokáže natáčet videa.

Pro mě je ale neocenitelný především kvůli své pověstné odolnosti. V kuchyni je prostředí plné páry, mouky a mastnoty a protože vařím a zároveň fotím, často nemám čas umýt si pečlivě ruce od těsta a podobně. Jiný fotoaparát by to při takovém zacházení a podmínkách už dávno vzdal.

Food blogerství je dnes velmi populární, neuvažovala jste o rozšíření Vaší aktivity i na další sociální sítě?

Zcela mi vyhovuje facebook a víc svého času virtuálnímu světu obětovat nechci. 

Jaké máte plány do budoucna, plánujete nějaké změny, nebo spíše pokračování v dobře jdoucí práci?

S fotografováním jídla se skončit nechystám, zatím mě to stále moc baví. Ráda bych se ale vrátila k fotografii krajiny, ale trochu jinak než jsem to dělala kdysi. Chtěla bych začít systematicky dokumentovat svůj kraj, jeho zastrčená a lidmi nepovšimnutá, obyčejná a vlastně ne příliš fotogenická místa a zákoutí.

Láká mě popsat pomocí fotky obyčejnou krajinu Podzvičinska a Novopacka, bez přikrašlování a hledání líbivých záběrů. Zároveň bych si přála tímto způsobem zachytit její neobyčejné kouzlo a tajemství.

Děkujeme za rozhovor a přejeme, ať se Evě daří nadále obohacovat naše jídelníčky a pokračovat ve vydávání úspěšných kuchařek i blogů, a neméně pak pořizovat krásné fotografie jídla i zajímavých zákoutí krajiny, jež ji ve Svatojánu obklopuje. Pro neznalé přikládáme také odkaz na její blog a facebookový profil.

Komentáře

  • 1